Humleodling

BOKBESTÄLLNING

 

Sätt in 269 kr /bok + fraktavgift på 45 kr ( dvs totalt 314 kr) med antingen swich eller på mitt personkonto så sänder jag boken snarast

 

Swich 070 259 38 60 Personkonto på Nordea 3261 00 44011.

 

Glöm inte att skriva ditt namn och adress så jag kan sända boken till dig (boken har ett rek utpris hos bokhandlare på 325 kr)

 

Handbok för humleodlare

Vill du komma i kontakt så sänd ett meddelande via E-post: humle@spannaregarden.se

Boken beskrivs på baksidan med följande text:

Humledrottningens handbok för humleodlare.

En lika fängslande som praktisk användbar bok med massor av råd om hur man odlar humle professionellt och med inspirerande bilder från Spännaregården, som har Sveriges första kommersiella, ekologiska och kravodlade humleodlingar .

 

Författaren, som omnämns vara Sveriges humledrottning, beskriver frikostigt om sina unika odlingskunskaper med massor av tips på hur man lyckas med att få ett stort skördeutfall från humleplantor fyllda med vackra glänsande kottar. Med stor passion för humle och över 20 års odlarerfarenhet ges tips från skötsel av plantor, gödsling över året, klättersystems utförande till handfasta råd om när det är dags att skörda och hur man bäst torkar och förvarar humlekottarna. Boken beskriver även innovativa maskiner som byggts för ogräsbearbetning i humleodlingarna till Sveriges första skördemaskin för humle.

 

Spännaregårdens humleresa

Är en verklighetsbaserad heltäckande bok om humleodling med praktiska tips från en yrkesodlare utifrån svenska förhållanden.

 

 

Vi tituleras som Sveriges första humleodlare och med visionen

att skapa ett humelrike med fler proffessionella humleodlare

delar vi med oss av våra erfarenheter och vad som sker

i humleodlingen på bloggen:

Håll tummarna för årets humlesäsong

med en "svensk sommar"

- sval vår med värme först i juni

och en jämn nederbörd

under hela växtsäsongen: april - augusti

 

Humle inte bara i öl, , ,

, , , med skaparkraft finns oändliga möjligheter

Humlekottarna är det som ger ölet smak, doft och har decsinifierande effekt.

Förr var det därför bättre att dricka öl än orent vatten.

Humlens blommor dvs deras kottar har också en sömgivande effekt som togs tillvara under första världskriget på fältsjukhus och i skyttegravar med kuddar fyllda med humlekottar för att försöka ge soldaterna bättre sömn.

På Spännaregården använder vi både färska och torkade humlekottar i matlagning. En upptäckt med oändliga möjligheter och smakupplevelser! Bl a använder vi kottarna när vi gravar lax och för att smaksätta julens chokladgodis med.

,,, en fantstisk humleresa under 2015 avlslutades i Stockholm

på Öl & Whiskey mässan.

Vilken känsla att gå in på mässan för att smaka Spännaregårdens öl som bryggts av ett otroligt kunnigt bryggarteam: Stränge Brewery.

 

Imponerande att de lyckades brygga på vår gårdsplan samtidigt som skördearbetet pågick vilket resulterade i ett välsmakande öl med alla sommarens smakminnen; Hop Queen

 

Ska erkännas att det är lite genant med en öl namngivet efter en själv men samtidigt mäkta stolt.

Humlesäsongen i korthet :)

Varje vår startar med att se hur plantorna i humleodlingen har överlevt Kung Bores härjningar

följt av vårens intensiva skötsel för att under sommarmånaderna njuta av anblicken över de ståtliga ca 8 meter höga humlerankorna sedan blir det snabbt höst och humlen ska skördas.

 

Under hela säsongen delar vi arbetet med skötsel i odlingen med att delge det vi kan

till presumtiva humlodlare på föreläsningar och privata visningar i odlingen.

 

Vill du också höra om vår erfarenhet och kunskap vi skaffat oss

på vår humleresa så hör gärna av dig: Kontakt

Humleskörden 2015

är klar och vi njuter av "segerns sötma".

 

Med vår tröskmaskin som vi byggt lyckades vi på en dag skörda över 80kg humlekottar. Visst, gick en del till spillo så ytterligare 10 kg blir till eget husshåll och ska inte säljas men skillanden mot att skörda med maskin mot manuellt är en stor förbättring.

En vecka före skörd är det mäktig att stå vid humlerankorna och andas in humlekottarnas förföriska arom

Single Hop Pale Ale

Vår skörd bryggdes till öl

I september 2014 lanserades på Stockholm Beer festival "vår" egen öl, sedan på utvalda restauranger till försäljning på systembolaget. Ölkonsumenters omdömen är mycket positiva med förväntningar på nästa års bryggd , , ,

 

Pressmedelande

Sigtuna Brygghus satsar på svenskodlat humle

 

Sigtuna Brygghus har inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologiska humleodlingar. Målet är att Spännaregården ska odla tio kilo humle under sommaren till det nya ekologiska ölet Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Genom , , , läs hela pressmedelandet längre ner på sidan

 

Läs mer i Pressklipp

Ölflaska

 

Skörd från 300 störar - vårt första skördeår

I august 2014 skördades vår första skörd för ölbryggd. En magisk känsla att sedan få dricka ölet som vi från tidig vår t o m augusti arbtat med för att maximera kvantitet och kvalitet på humleskörden.

Vid skörden var flera av bryggarna med och tog direkt med sig de nyskördade kottarna till bryggeriet och började brygga. Det är unikt i Sverige att brygga på svenska kottar då det inte finns humleodlare med nyskördade, färska humlekottar. Den humle som finns idag är importerad och torkad pga av att humlekottar som är ett känsligt livsmedel förlorar sin arom snabbt och måste t om hand direkt efter skörd.

Pressmedelande mars 2014

Sigtuna Brygghus satsar på svenskodlat humle

 

Sigtuna Brygghus har inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologiska humleodlingar. Målet är att Spännaregården ska odla tio kilo humle under sommaren till det nya ekologiska ölet Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Genom veckorapporter på nätet går det att följa hur Spännaregårdens humle växter ända fram till skörden.

 

Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl i landet har bryggts på svenskodlad humle. Sigtuna Brygghus har därför inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologisiska humleodlingar.

– Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodlad humle. Utmaningen har varit att finna en odling som odlar högkvalitativ humle i tillräckligt stora volymer för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården tvekade vi inte en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus.

Målet för Spännaregården är att lyckas odla totalt tio kilo humle i år vilket räcker till 3000 liter Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Humlet skördas först i augusti men redan nu går det att följa växtprocessen och se hur det ekologiska och kravodlade humlet mår genom veckorapporter på Sigtuna Brygghus och Galateas hemsidor, Craftbeer.se samt på Facebook genom LÄNKAR.

Spännaregården utanför Mariestad drivs av familjen Hellsten Boman där mamma Gunilla har hand om humleodlingen som idag uppgår till över 100 stockar.

– Historien om våra humlerankor går tillbaka flera generationer, säger Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården. Efter att jag fick ta sticklingar från en humleplanta av min svärfar har jag ägnat mig åt humleodling i över 20 år. Anledningen till att jag älskar humle är att det är en bångstyrig växt som måste skötas och vårdas dagligen för att den inte ska göra uppror. Humle liknar en trilsk tonåring men hanterar man den rätt så ger den även mycket tillbaka.

 

Humlet till Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale skördas i augusti och ölet kommer att bryggas kort därefter. Försäljningen av Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale sker därefter på utvalda restauranger men målet är att även lansera ölet i begränsad upplaga på Systembolaget. Ölet som är helt ekologiskt kommer få 4,5 procent alkoholstyrka.

VECKOBREV 2014 på Sigtuna Brygghus hemsida

Spännaregårdens humleodling: Sigtuna Swedish Single Hop – En unik pale ale växer fram

 

Vecka 14

Trots blöta marker har humleodlingen börjat vår gödslats i veckan. Under jordtäckningen tittar humlens vita skott med sina rödaktiga knoppar fram. Dessa delikatesser åts förr som fattigmanssparris innan riktig sparris hunnit kommit upp

Vecka 15

I år satsas på att ge förutsättning för ett bättre skörderesultat med mycket gödsel. Bra gödning ger livskraftiga rankor men tvärtemot vad man kan tro, ett färre antal. Flera av förra årets plantor visade att lerjorden i odlingen var mager och gav många, svaga och tunna rankor.

Vecka 16

På rotstockarna har flera av de bleka skotten övergått till grönt. I början spirar den blivande rankan rakt men när tre till fyra bladpar växt ut börjar den vrida sig motsols, gripa efter stöd och kan växa 20 cm per dygn.

Vecka 17

Störarna som tas ner vid humleskörden är uppsatta och klättertråd av sisalgarn har virats motsols. Humle vill ha vind som blåser igenom bladverket däremot kan stark blåst hindra rankorna att få fäste eller få dem att blåsa ner. Fördelen med störar är att de står still och sisalgarnets utstickande fibrer ger rankorna fäste.

Vecka 18

Nu på tidig vår har beskärning och reglering av skott som ska utvecklas till rankor påbörjats. De kraftigaste 2-4 rankorna väljs ut och leds att klättra medsols. Låter man för många skott utvecklas reduceras kotteutdelningen dock sparas några utifall en ranka bryts av då humlens tillväxt styrs av hormoner i rankans topp. (rankor på en 0,5-1 meter )

Vecka 19

Humlens krav på vattentillförsel har betydelse för skördeutfallet. Tidig bevattning ger ett bättre resultat än att börja sent därför har vi i aprilvärmen vattnat framförallt i nyodlingen. Blir maj varm och torr fortsätter vår manuella bevattning motsvarande omkring 50 mm regn som upprepas med ett par veckors mellanrum.

Vecka 20

Hela våren planterar vi ut nya plantor. Bäst resultat ger föregående års skott som kan ge skörd första året men vanligtvis tar det två - tre år. Sticklingarna tas på olika sätt från humlebeståndet. Skotten som planteras i kruka, tills rötter utvecklats kommer från beskärning av rotstockarnas sidoskott vilka skärs i bitar med 2-4 knoppar alternativt från överflödiga rankor som delas vid varje bladpar.

Vecka 21

Arbetet i humleodlingen med ogräsbekämpningen, som är ihärdigast fram till omkring midsommar har de senaste veckorna varvats med intresserade besökare. Från spontana gäster som är frågande till störarna, hembryggare som vill köpa humleplantor, till planerade besök av journalister och ölentuiaster.

Vecka 22

Sommarens aktivitet har börjat med att vira rankor som tappar fästet och beskärningsarbetet är snart över. Det svåra är att inte beskära plantor för tidigt och då driva på plantorna för fort och få en för tidig mognad i höst samtidigt som det inte ska göras för sent med risken att rankorna blir långa och ofta för sköra för omplantering

Vecka 23

Svag vind och fukt i luften är perfekt väder för att återigen fylla kärran och plantera ut skott som tagits om hand under vårens beskärningsarbete. Främsta anledningarna till att beskära humleplantorna, förutom att komplettera i humleodlingen är för att minska konkurrensen om näringen till de rankor som ska bära kottar, hämma trivsel av ohyra i tät fuktig bladgrönska samt att underlätta ogräsbearbetning och annan skötsel av odlingen.

Vecka 24

Rankorna börjar bli långa och kontinuerligt går vi en inspektionsrunda i humleodlingen för att se över om rankor behöver klätterhjälp men även om plantor kräver extra näring och för att försöka upptäcka i tid om någon fått parasitangrepp.

Vecka 25 midsommar

Runt midsommar då de väl utvecklade plantorna är ca 4 m växer det ofta ut sidogrenar på rankorna. Sidogrenar som sitter inom räckhåll kan skäras av i toppen för att stoppa tillväxten men ändå få gå i blom och utveckla kottar. De som kommer längst ner upp till ca 1,5 m brukar inte ge någon kotteskörd utan rivs och hindrar skötseln varför de skärs av.

Vecka 26

De flesta rankorna klarar själva att klättra uppåt. Likväl är det alltid några som behöver hjälp efter att de tappat fästet. När de sitter utom räckhåll funderar vi på hur vi ska nå upp utan att rankan går av och före vinden eller tyngden bryter av den.

Vecka 27

Finner man vild humle känns de karakteristiska bladen igen som är sågtandade och i regel växer i par på motsatta sidor om varandra. Undersidan är ljusare och glatt mot översidan som är sträv och hårig men beroende på humlesort är bladens färg och form olika. Fascinerande är bladformen som nederst är äggformade och spetsiga, treflikade på övre delen till att på huvudrankans yttre del övergå till femflikade och liknar ett hampablad.

Vecka 28

Blomställningarna som vuxit fram ur grenvinklarna på rankornas huvud- och sidoskott kommer snart ha utvecklats till kottar. Dessa axlika kotteämnen är på vår humlesort flera i varje grenvinkel och tillsammans bildar de en klase.

Vecka 29

Sommaren hitintills har inte erbjudit optimalt ”humleväder” med önskan om en sval och regnig maj följt av värme i juni-juli med riklig nederbörd därför har vi vattnat i odlingen kontinuerligt och belöningen är humlestörar som visar en mäktig syn.

Vecka 30

I regel tar det tre år före man kan räkna med att skörda kottar i en nyodling och även om det är långt ifrån på alla de 100 nyplanterade sticklingarna har en del utvecklats så pass bra på 7 veckor att de har kottar

Vecka 31

Odlingarna trivs med våra hjälpredor av flera olika sorters nyckelpigor som lyser bland humlens mörkgröna blad och vi förbereder inför skörden då det gula humlemjölet, lupulin, som är humlens värdefullaste ingrediens redan kan ses under de ljusgröna kottarnas förblad.

Vecka 32

Till helgen är det skördedags. Kottarna prasslar som bakplåtspapper och är spänstiga vid tryck. Det gula lupulinet under humlekottens fjäll färgar av sig på fingrarna som fet krita när man ”ritar” ett streck på handen och har en förförisk arom som förnimmer om kommande öl från odlingen.

KONTAKT & FORUM

SPÄNNAREGÅRDEN

542 95 Mariestad

Mail: humle@spannaregarden.se

Tfn: 070 259 38 60

 

 

Vad som sker i odlingen med tips finns på bloggen:

https://humlespannaregarden.blogspot.com

 

 

På facebook finns Spännaregårdens företagssida:

https://www.facebook.com/Humle-Spännaregården

 

 

Ett forum för alla med passion för humle finns på:

www.facebook.com/groups/humleodlare/