Pressklipp, ett axplock

Trenden med lokalt öl skapar brist på humle

DN Publicerad 2015-06-24 08:00

Trenden med lokalt öl skapar brist på humle

DN Publicerad 2015-06-24 08:00

”Hur svårt kan det vara”, tänkte Gunilla Hellsten Boman och maken Magnus när de började odla humle på gården söder om Mariestad.

Foto: Johan Eklund

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta. Humle

Rankorna kan växa
20 centimeter per dygn

Humle ingår i familjen hampväxter och förekommer naturligt i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika.

Den kan bli 6–7 meter hög och växa 20 centimeter per dygn.

Humlen har en konserverande effekt och tillsattes tidigt i öl. Den ger ölet beska men också frisk arom och smak. Trendiga ölsorter som IPA, India pale ale, har smak av frukt och citrus och kräver mer humle än andra sorter.

Humlekottar har rogivande effekt, de stoppades därför i örngott och användes på fältlasaretten under första världskriget som lugnande och sövande medel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BJÖRSÄTER. Småbryggerier som ökar lavinartat och trendiga ölsorter har skapat brist på humle. I Sverige har humle inte odlats kommersiellt på 60 år. Nu gör efterfrågan att fler blir intresserade. Spännaregården levererade sin första skörd förra året och ökar odlingen i år.

Småbryggerier som ökar lavinartat och trendiga ölsorter har skapat brist på humle. I Sverige har humle inte odlats kommersiellt på 60 år. Nu gör efterfrågan att fler blir intresserade. Spännaregården levererade sin första skörd förra året och ökar odlingen i år.

Efterfrågan på hantverksmässigt producerat öl fortsätter att växa, och antalet småbryggerier har mångdubblats på senare tid. För sex år sedan fanns det 30 bryggerier i Sverige, i dag finns 160.

– Det ökar fortfarande med tre, fyra bryggerier i månaden, så intresset har inte nått toppen än. Snarare är det så att intresse föder mer intresse, säger Cecilia Giertta, vd för Sveriges bryggerier.

ANNONS: Förutom fler mikrobryggerier är det allt fler som brygger själva för eget bruk. Populära ölsorter som India pale ale, IPA, kräver mycket humle och nu råder brist både i Sverige och internationellt.

– Det är brist nu och den kommer att fortsätta i några år, säger Peter Högström, ansvarig för inköp på Humlegårdens ekolager som levererar råvaror och utrustning till mikro-bryggerier och hemmabryggare.

Nästan all humle importeras. 
I Sverige infördes på 1400-talet en lag på att varje gård måste odla humle. Lagen togs bort 1860 och i dag är humleodlingen i landet försumbar. Kommersiell odling har inte förekommit sedan mitten på 1900-talet men nu vill bryggarna ha svensk humle.

– Många bryggerier vill göra ett helsvenskt öl och frågar efter svensk humle. Den får gärna vara ekologisk också, det är en trend både här och internationellt, säger Peter Högström.

Gunilla Hellsten Boman och Magnus Boman på Spännaregården utan¬för Mariestad är två av de första som nu har börjat odla humle i större skala för att sälja till bryggerier.

– När vi för fem sex år sedan hörde att det var brist på humle så tänkte vi ”hur svårt kan det vara”, säger Gunilla Hellsten Boman.

Då hade de humle i sin trädgård från en planta som Gunilla många år tidigare tagit vara på i svär¬faderns släktgård. De tog skott från moderplantan och förra året var det dags för den första skörden som sålts till ett bryggeri.

– De kom hit och hjälpte till med skörden för de ville brygga på färska humlekottar, annars är de hänvisade till att köpa torkade kottar, säger Gunilla Hellsten Boman.

Ungefär 20 kilo färska kottar fick bryggeriet med sig, det blev drygt 3.000 flaskor med helsvenskt öl.

Humlearomen är flyktig så när kottarna skördas är det bråttom att ta hand om dem.

– Helst ska de börja torkas inom ett par timmar, säger Magnus Boman.

Han har själv byggt torkapparaten, liksom en maskin som rensar ogräs, och håller just nu på att bygga om en gammal skördetröska från 1953 till en modern skördemaskin för humle.

När humlekottarna har skördats är det bråttom att börja torka dem för att de inte ska tappa arom. Foto: Johan Eklund

I år utökas odlingen med hundra störar och de är nu närmare 400 totalt, alla från samma planta. I år prövas också vajrar och linor i stället för störar, men oavsett klätter¬anläggning kräver odlingen en hel del skötsel och omtanke.

– Man brukar säga att humlen behöver se sin odlare varje dag, säger Gunilla Hellsten Boman medan hon med handskklädda händer hjälper den lite stickiga rankan att medsols klättra uppför linan.

Hon håller ofta föredrag om humle¬odling, de har visningsvandringar på gården och i januari var de med och höll en odlingskurs som Västra Götalandsregionen anordnat.

– Vi trodde att det på sin höjd skulle komma trettio personer, det kom över hundra, säger Gunilla Hellsten Boman.

– Vi hoppas att det blir fler odlare så att vi kan få ett humlerike här 
i trakten

 

Skövde Nyheter 9 och 11 okt 2014

Från handel till humle, Gunilla bytte bana och blev Sveriges "humledrottning"

Skaraborg. Inte stor, men ändå den största humleodlingen i Sverige.

På Spännaregården i Skaraborg skördades i år tio kilo humle, som gav smak och beska till 3 000 liter öl.

För några år sedan var Gunilla Hellsten Boman ansvarig för att utveckla handeln i Skövde. Nu kallas hon humledrottningen. Sedan 2006 bor Gunilla och hennes man Magnus på Spännaregården i byn Björsäter. På gården finns får, gäss, höns, hundar en häst och allt mer humle.

– Vi har 200 humlestörar som vi i år första gången kunde skörda från och så har vi 100 nyplanterade, berättar Gunilla.

Vägen till att bli humledrottningen började för 20 år sedan när Gunilla tog en klon från en planta som växte på en gammal släktgård. Det gav en planta som hon har flyttat med sig och som nu på Spännaregården har förökats till en stor odling.

Odlingsplikt

Att det växer humle vilt är ofta ett minne av den skyldighet som förr fanns för nästan alla gårdar att odla humle.

När skyldigheten togs bort dog humleodling nästan helt ut Sverige och dagens bryggerier importerar främst från Tyskland, Tjecken och England. Utan humle går det inte att tillverka öl.

– Humle ger beskan, friskheten och skummet i öl, säger Gunilla.

Började som hobby

Flytten från storstan till Spännaregården gjorde det möjligt förvandla hobbyn till en större odling.

Det har gått tre år sedan Gunilla och Magnus satte de första 200 plantorna sattes och de kunde i år ge den första skörden.

Det är en växt som kräver omvårdnad. Plantan ska beskäras och hjälpas uppför stören för att ge mycket kottar. En humlestör är åtta till nio meter hög.

– Det finns ett gammalt talesätt som säger "Humle vill se sin herre varje dag", berättar Gunilla.

Odlingen på Spännaregården är ekologisk och kravgodkänd, fienderna är främst sork och ohyra. Vapnet mot ohyra är en egen odling av nyckelpigor. Vid skörden klipps hela plantan ner och därefter plockas kottarna.

Det ämne i kottarna som ger smak och doft kallas lupulin, det finns i små gröngula ansamlingar mellan kottarnas fjäll.Intresset för Spännaregårdens odling har varit stort och en visning lockade besökare från hela södra Sverige.

Bokplaner

Nu kommer Gunilla dela med sig av det hon på egen hand har lärt sig om humleodling - en kunskap som hade gått förlorad i Sverige. Det kan bli föreläsningar och hon har börjat skriva en bok.

- Det kommer nog bli fler odlare i Sverige, konstaterar Gunilla.

Årets humleskörd gick till Sigtuna bryggeri som bryggde ett ekologiskt öl – Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Det räckte till 4 000 flaskor som ska säljas till utvalda restauranger och inom kort via systembolaget.

 

 

EXPRESSEN 2014 09 10 mittkok.expressen.se av joel-linderoth

Den svenska humlen börjar komma i ropet igen och fler och fler bryggerier försöker skapa öl med svensk humle.

Den svenska humlen börjar komma i ropet igen och fler och fler bryggerier försöker skapa öl med svensk humle. Det är inte helt lätt, framförallt för att det inte finns så mycket av den, men på många ställen har odlingar börjat komma igång och det ger avtryck i ölproduktionen.

Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale, som debuterar på Stockholm Beer & Whisky Festival, är en av de första från de större bryggerierna och humlen i ölen är odlad och plockad på Spännargården utanför Mariestad och sedan direkt forslad till bryggeriet för bryggning.

Ölen, som är ekologisk, kommer att premiäras på festivalen och släpps sedan på Systembolaget i november

 

 

SVENSKA DAGBLADET 28 oktober 2014

Mat o Vin Berglunds Blogg Pale Ale på svensk humle blek men kul

Ölflaska

Single Hop finns det många att välja på, men endast en är bryggd på svenskodlad humle. Varför inte göra en poäng av det?

Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl har bryggts på svenskodlad humle. En helt naturlig följd av antalet svenska soltimmar per år. Humle som växer på våra breddgrader står sig slätt mot smakbomberna från USA, Australien och Nya Zeeland. Det hindrade inte Sigtuna Brygghus från att inleda ett samarbete med familjen Hellsten Boman på Spännaregården utanför Mariestad som med sina 300 humlestockar driver Sveriges största kommersiella ekologiska odling av humle.

Humlen skördades i augusti och redan dagen efter var bryggningen igång. Det betyder att humlen var helt färsk, något som är mycket ovanligt i Sverige, här bryggs nästan all öl på torkad humle. Wet hopping, som metoden kallas, förekommer i större utsträckning i länder där bryggerierna nästan alltid har tillgång till färsk lokal humle. Resultatet är Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale.

Tio kilo nyskördad svensk humle räckte till 2.500 liter öl. Den varma sommaren 2014 blev för övrigt en utmaning, humlekottarna vill ha mycket sol för att trivas men det ska vara värme i kombination med jämn nederbörd. Den 7 november lanseras ölet på Systembolaget i begränsad upplaga om 4.000 flaskor. Artikelnumret är 11687-03 och Alkoholhalten måttliga 4,5 procent. Priset blir 27,90 kronor för 33 cl.

Vi har naturligtvis redan provsmakat och kan konstatera att svenskodlad humle ger en mycket rund och mjuk, lite ”höig” smak som kanske inte omedelbart kommer att falla svenska ölhipsters i skägget. Vi tycker dock att Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale är ett välkommet inslag på en ofta överhumlad marknad. Helt obegripligt är det emellertid att man inte har tagit hem svenskvinkeln på flaskan. Man får faktiskt leta länge på etiketten, iförd sina skarpaste glasögon, innan polletten trillar ner…

 

Strupen / Öl blogg 19 september 2014

ÖL MED SVENSKODLAD FÄRSK HUMLE SLÄPPS PÅ SBWF NÄSTA HELG

 

Sigtuna Brygghus har gjort ett lite kul samarbete som slutat i ett nytt öl som får premiär på ölmässan här i Stockholm nästa helg. Ölet heter Sigtuna Single Hop och är humlat med humle från en svensk liten gård vid namn Spännaregården. Där ligger Sveriges största ekologiska humleodling vilket innebär att de har 300 stockar. Kul nog så är det hela även kravmärkt.

 

Humlen till ölet skördades i augusti och redan dagen efter användes den för att brygga ölet. Det innebär att humlen alltså användes färsk, något som knappt går att göra i Sverige då vi har så få humleodlingar. Att ölet bryggdes så nyligen gör också att ölet kommer vara enormt färskt när de dyker upp på ölmässan nästa vecka och jag ser enormt mycket fram emot att testa denna bryggd.

 

Vill du köpa hem ett par flaskor så släpps det 4 000 flaskor på Systembolaget den 7 november för 28 kronor

 

shbf.se/bryggaren blogg av eric 2014-04-03

Svensk humle från Spännaregården, Mariestad

Har ni sett att Sigtuna Brygghus har inlett ett samarbete med Spännaregården i Björsäter som tydligen odlar svensk humle? Man har ca 100 stockar som ska leverera 10 kilo torkad humle till Sigtuna efter sommaren. Jag tycker det är spännande med svensk humle, vad nu sorten kan heta, och hade gärna bryggt på den! Nu verkar det ju som att hela skörden kommer gå till Sigtuna i år, men en idé vore ju om Skaraborgs hembryggarförening reserverar nått kilo eller två till nästa år och säljer exklusivt till sina medlemmar? Läs mer på: http://cohops.se

 

 

Food Supply den 3 april 2014 Av Erik Mattson

Spännaregården ny leverantör till Sigtuna Brygghus

Spännaregården ska leverera tio kilo torkad humle till ekologiskt öl efter sommarens skörd.

”Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl i landet har bryggts på svenskodlad humle.” skriver Sigtuna Brygghus i ett pressmeddelande.

Därför ingår nu bryggeriet ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad, en av få svenska humleodlingar som också är kravodlad.

Läs också: Sigtuna Brygghus expanderar

– Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodlad humle. Utmaningen har varit att finna en odling som odlar högkvalitativ humle i tillräckligt stora volymer för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården tvekade vi inte en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus.

Målet är att odla minst tio torkad humle i år, vilket uppges räcka till 3000 liter av Sigtuna Brygghus ekologiska öl.

 

 

alf-tycker-om-ale.blogspot.se 10 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - svensk humle

Tidigare i år framkom att Sigtuna Brygghus hade gjort upp en affär med en svensk humleodlare - Spännaregården - för att köpa in tillräckligt med KRAV-odlade humle från deras odling för att kunna brygga en helt ekologisk Single Hop. Nu är den nästan klar - lagom till SBWF2014 hoppas de kunna leverera en tokfärsk uppsättning för festivalen.

Humlen är en helt ny sort - av europeisk stil - som tagits fram av humleodlare Gunilla Hellsten Boman. Den har enligt uppgift inslag av citrus i sig - vilket låter mycket tilltalande för en Citra-diggare som jag!

 

 

beerandbeyond.se/2014/09/10/

Svenskhumlad öl i vått och torrt

Svenskhumlad öl är något man inte är bortskämd med. Lagom till Stockholm Beer & Whisky Festival släpper Sigtuna Brygghus Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale, ett 4,5 procent starkt öl bryggt enbart med just svenskodlad ekologisk humle. Humlen är odlad på Spännaregården utanför Mariestad, skördad i augusti och använd i bryggningen redan dagen efter skörden. Tekniken att brygga med tokfärsk humle kallas ”våthumling” (wet hopping) och är något vi sällan får chansen att uppleva i Sverige, där torkad humle brukar användas.

Ölet lanseras under Stockholm Beer and Whisky Festival som pågår den 25-27 september och 2-4 oktober 2014. På plats finns även Humleodlaren Gunilla Hellsten Boman, redo att svara på frågor om humleodling. Hon hittas i Galateas monter på torsdag den 25/9 klockan 13.00 – 15.00.

Beer & Beyond ska såklart dit och provsmaka.

 

 

wownews.se/ 2014-09-04

Svenskodlad humle tillbaka – första ölet redan här

Intresset för svensk humle växer och odlarna blir allt fler. Först ut med en svenskhumlad öl i kommersiell skala är Sigtuna Brygghus.

Mellan 1442 och 1860 var det lagstadgat för alla bönder i Sverige att odla humle. Odlandet har sedan dess nästan försvunnit helt. Men i hantverksbryggeriernas kölvatten kommer ett starkt intresse för att odla humle.

Lagom till öl- och whiskyfestivalen släpper Sigtuna Brygghus sitt första öl bryggt på enbart svenskt humle. Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale är resultatet av ett samarbete mellan Sigtuna Brygghus och Spännargården utanför Mariestad. Där odlar man 300 stockar humle ekologiskt. Årets skörd blev tio kilo, vilket räcker till 2 500 liter öl.

– Vi sattes verkligen på prov när värmeböljan slog till i juli, vilket inte var optimalt för humlen som har önskemål om värme kombinerat med kontinuerlig nederbörd. Tack vare att vi odlar på lerjord som håller kvar vatten och ett helt nytt egenbyggt bevattningssystem har vi dock lyckats få humlen att producerat fler kottar än tidigare år. Till och med de nyplanterade humleplantorna har gett kottar, vilket normalt tar två år, så vi är mycket nöjda, säger Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården.

Bryggningen kommer att ske med så kallad wet hopping där man brygger med färsk humle istället för torkad som är det vanligaste här i Sverige. Ölen kommer att vara helekologisk, men med importerad malt.

– Vi valde denna gång att enbart ha fokus på hundra procent svensk humle. Då humlen även var ekologisk, så var valet även självfallet att malten också är ekologisk. Men det är inte omöjligt att vi gör en helsvensk öl inom en snar framtid, berättar Lasse Persson på Sigtuna Brygghus.

Tillgången på svensk malt är god men det var länge sedan någon tillverkade en öl gjord på helt och hållet svenska råvaror. I den nya bryggarkulturen står onekligen humlen i fokus.

Humleodlandet har även fångat intresset hos den akademiska världen. Forskare från Linköpings Universitet och Nordiska Museet har sökt upp och analyserat plantor som överlevt i det vilda i mer än 100 år. Med hjälp av kartor från 1600-talet har man kunnat hitta gamla humlegårdar och ta prover. Prover som man sedan jämfört med europeiska genbanker. Resultaten visar på humlesorter som är betydligt bättre anpassade till vårt klimat än de på europeiska.

– Då har vi sett att sorterna från de gamla svenska humlegårdarna skiljer sig mycket från de kontinentala. En viktig skillnad är att de mognar tidigare, säger Jenny Hagenblad, docent i genetik vid Linköpings universitet.

Den skillnaden är avgörande och bland de aspirerande humleodlarna är de svenska humlesorterna hett eftertraktade.

– Jag har kontakt med ett hundratal odlare och många vill ha de gamla lokala sorterna som mognar tidigt. Köper man amerikanska eller tyska sorter så hinner kottarna inte bli klara innan höstregnen kommer, berättar Else-Marie Karlsson Strese, docent i agrarhistoria vid Nordiska museet.

De historiska humlesorterna finns att tillgå i Alnarps genbank om du är forskare eller växtförädlare.

 

Unica Mariestad 2014 05 18

”Lång som en humlestör” har väl alla hört talas om och så är det. Gunilla Hellsten Boman odlar sin humle på långa störar och de klättrar, med lite hjälp, uppåt. Humle är en flerårig, klättrande ört som kan bli 6–7 meter hög och kan växa upp till 20 cm per dygn.

En av Sveriges största humleodlingar ligger vid Spännaregården i Lugnås. I våras blev det klart humlen ska ingå i en ny ekologisk öl som ska finnas på Systembolaget framåt senhösten.

Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården hade odlat humle hemma i trädgården i närmare 20 år när hon och maken Magnus för två år sedan började odla i större skala. – Jag hörde att svensk humle var en bristvara. Så jag tog en plätt av jorden som hör till gården, slog ner stänger och satte plantor. Förra året blev det några kilo torkad humle och vi sände iväg prover till flera mindre bryggerier runt om i Sverige och frågade om de var intresserade av en större leverans, berättar Gunilla.

La in beställning

Sigtuna Brygghus nappade på erbjudandet och efter en provbryggning med Spännaregården humle la man in en beställning. – Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodald humle. Utmaningen har varit att finna en odling som odlar högkvalitativ humle i tillräckligt stora volymer för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården tvekade vi inte en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus. Den svenska kravodlade och certifierade humlen från Spännaregården i Lugnås ska i höst alltså finns med som ingrediens i det nya ekologiska ölet Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Från den 3 november ska det finnas i Systembolagets beställningssortiment.

10 kilo torkad humle

Målet är att det ska bli minst 10 kilo torkad humle och det räcker till en bryggning på 3.000 liter. – Vi skördar humlen runt augusti-september

men det är ett dagligt jobb med att rensa bort ogräs så jag är nog här varje dag hela våren och sommaren. Blir det för varmt och torrt får vi även vattna manuellt, konstaterar Gunilla. Det som skördas är själva blomman i form av en kotte. En grannlaga procedur eftersom örten är känslig. Efter skörden ska humlen torkas direkt och förra året användes en vanlig fläkt i köket. – Det tog närmare sju timmar, men nu har Magnus byggt en ny fläkt som ska underlätta proceduren, förklarar Gunilla

En av Sveriges största

Att humleodlingen vid Spännaregården är en av Sveriges största – om inte den största – råder det inget tvivel om. Att odla humle var vanligt förr i världen men idag är det inte många som ägnar sig åt det. Man kan ofta se humlen växa vilt vid äldre ödegårdar.

Varmt om hjärtat

Gunilla har alltså hållit på med humle i närmare 20 år och det är en ört som ligger henne varmt om hjärtat. Hon håller till och med på med en bok om humle. – För 20 år sedan tog jag sticklingar från svärfars humle och hade i trädgården. Det är en trevlig växt vars rotsystem är flelårigt. Boken jag skriver ska inte bara handla om att odla humle utan även om dess historia, som är lång och fascinerande, berättar Gunilla.

Mycket jobb blir det för humleodlarparet Gunilla Hellsten Boman och Magnus Boman. Humlekottarna skördas i augusti-september och det är ett riktigt handarbete som kräver att man är både noggrann och försiktig.

 

Livetsgoda.se 2014-04-03

Sigtuna Brygghus satsar på svenskodlad humle

Whisky och Bourbon Sigtuna Brygghus har inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största odlingar av ekologisk och kravodlad humle. Målet är att Spännaregården ska leverera tio kilo torkad humle efter sommarens skörd till det nya ekologiska ölet Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale.

Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl i landet har bryggts på svenskodlad humle. Sigtuna Brygghus har därför inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologiska humleodlingar som dessutom är kravodlad.

– Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodlad humle. Utmaningen har varit att finna en odling som odlar högkvalitativ humle i tillräckligt stora volymer för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården tvekade vi inte en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus.

Målet för Spännaregården är att lyckas odla så mycket att det blir en totaltvikt på minst tio kilo torkad humle i år, vilket räcker till 3000 liter Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Humlen skördas först i augusti men redan nu går det att följa växtprocessen och se hur den ekologiska och kravodlade humlen utvecklas genom veckorapporter på CraftBeer.se.

Spännaregården utanför Mariestad drivs av familjen Hellsten Boman där Gunilla har hand om humleodlingen som idag uppgår till över 100 stockar.

– Historien om vår humle går tillbaka flera generationer, säger Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården. Efter att jag tog sticklingar från en humleplanta hos min svärfar har jag ägnat mig åt humleodling i över 20 år. Anledningen till att jag älskar humle är att det är en bångstyrig växt som måste skötas och vårdas dagligen för att den inte ska göra uppror. Men hanterar man den rätt så ger den mycket tillbaka.

Humlet till Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale skördas i augusti och ölet kommer att bryggas kort därefter. Försäljningen av Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale sker på utvalda restauranger men målet är att även lansera ölet i begränsad upplaga på Systembolaget. Ölet som är helt ekologiskt kommer få 4,5 procent alkoholstyrka.

 

Svea Jord & Skog 2014 05 20

Stort intresse för nygammal gröda

Förr var humleodling vanlig på svenska gårdar. I dag finns nästan ingen kommersiell humleodling. Vi har besökt en av mycket få humleodlingar som från och med i höst ska leverera humle till ett bryggeri.

Små så kallade mikrobryggerier har blivit en trend i Sverige. Intresset för exklusivt öl är rekordstort. Humle är en viktig ingrediens. men någon odling förekommer trots detta inte i någon större skala. Trots att odlingen är liten är därför familjen Hellsten-Bomans odling på Spännaregården utanför Mariestad den största ekologiska och kravcertifierade i landet.

– Jag har odlat humle som trädgårdsväxt i mer än 20 år. När vi flyttade hit från Stockholm tog jag med mig moderplantan som jag en gång fick från min svärfar i Dalsland, berättar Gunilla Hellsten Boman.

– Nu är plantan alldeles för tät. Vi ska dela isär den och plantera ut rankor.

Gunilla gillade humlen och dess odlingsegenskaper. När hon såg att länsstyrelsen i Västra götaland höll kurser för att lära ut humleodling hakade hon på.

– Vi började odla i lite större skala för ett par år sedan. I fjol skickade vi ut prover till olika mikrobryggerier. Det slutade med att ett bryggeri, Sigtuna brygghus, kontrakterade oss. Nu har ett flertal bryggerier visat intresse.

Vi ska ta fram tio kilo torkad kravmärkt humle den här säsongen.

Så här långt består odlingen av 240 störar. Det optimala är fyra rankor på varje stör. Det utgår flera rankor från samma rot, eller stock som det kan kallas

– Vi har i efterhand kunnat konstatera att jordmånen här inte var optimal. Leran blir helt enkelt lite för ogenomsläpplig för humlen.

– Så när vi nu fördubblade odlingen satte vi den på en annan plats, med mer lucker mulljord.

– Det finns ytterst lite erfarenhet av humleodling i landet. När vi nu ska göra det här i utökad skala handlar mycket om att hitta redskap, maskiner och arbetssätt som gör arbetet mer rationellt. Det är mycket hantverk.

Ute i odlingen har Gunilla och hennes man grävt ner rör som störarna står nedträdda i.

– Det är för att lätt kunna ta ner störarna. Vi förvarar dem inomhus vintertid. När humlen ska skördas i augusti-september klipper vi helt enkelt av rankorna nere vid marken och lastar stören, med humle och allt, på en vagn. På vagnen lägger vi störarna på vita lakan för att lättare kunna se om vi har ohyra. Sedan plockar vi kottarna så snabbt det går. Humlen ska börja torkas inom ett par timmar.

Eftersom vi är kravcertifierade är det naturliga metoder som gäller om det blir ohyra. Ett effektivt sätt att bekämpa ohyra är att odla tvestjärtar. Gunilla och hennes man gör bon av fuktig halm som de hänger i rankorna.

– Man får leta tvestjärtar i postlådan och liknande och se till att de trivs och blir fler.

Humle kräver näringsrik jord och mår bra av mycket gödsel.

– Vi gödslar flera gånger per år. Efter skörd myllar vi ner gödseln med en stor jordfräs. En eller flera gånger under växtperioden gödslar vi med gödselvatten.

Ett problem är ogräset.

– Man måste rensa kontinuerligt fram till strax efter midsommar. Därefter är humlen så hög att lite ogräs har mindre betydelse. Vi har tagit fram ett speciellt redskap med delar från en sopmaskin. Tanken är att den automatiskt ska svänga in mellan varje stör för att hålla borta ogräset där.

Utplanteringen av rankorna är ett rent handarbete.

– När de väl sitter på plats gäller det att se till att de mår bra, komplettera om det behövs, och framför allt ta bort rankor om det blir för många. 3-6 är lagom. 2-4 rankor per stör är det som rekommenderas. Skördeutfallet ges från ljussläpplighet och vindförhållanden till kottarna. Höjder, skog och för tät plantering av rankorna med för låga klätterställningar och stor bladrikedom påverkar skördeutvecklingen och kottarnas mognad.

I ett instängt läge får man fukt och ett bladverk utan vind, då trivs ohyra men samtidigt får rankorna i ett blåsigt och utsatt ställe svårt att få fäste runt stör/lina. De överflödiga rankorna på rotstockarna används till komplettering och nyodling.

– Fyra rankor är optimalt, men man vill gärna ha någon i reserv om en ranka går av. Knopparna är sköra i början.

Man delar moderplantan genom att gräva upp rötter. Humlens hela växtkraft sitter i toppen av knopparna, ett riktigt hormonpaket. Humlen vill alltid klättra medsols runt en stolpe.

– Därför virar vi sisalgarn runt störarna, motsols. Då får humlen perfekt grepp när den växer åt andra hållet.

Med bra jordmån och fint väder kan humlen växa mer än ett par decimeter per dygn.

– Den växer fram till början av juli, då börjar kottarna knoppas.

Det finns både hon- och hanplantor av humle. Det är honplantorna man vill åt.

– Kottarna ska skördas när de börjat torka och har blivit lite frasiga. Vi har byggt en liten varmluftstork. Kottarna torkas till ungefär halva vikten. Det handlar om låg värme under lång tid.

Humleknopparna är i likhet med sparris, vita innan de tittar upp ur jorden. Förr kallades de fattigmans sparris. De är ätliga. Gunillas humle är av en gammal svensk sort. Det finns så kallad trädgårdshumle, eller blomsterhumle. Den är inte användbar för ölproduktion.

– Vi gör det här för att det är roligt. Vi får rimligt betalt. Men det är klart, skulle vi börja ta betalt för det arbete vi lägger ner skulle lönsamheten vara blygsam, avslutar Gunilla.

I kontraktet ingår också att fotodokumentera arbetet med humlen för publicering på en blogg kopplad till bryggeriets hemsida.

 

mariestadstidningen 2004 0 11

Hon är Sveriges humledrottning

Tänk vad en passion och intresse kan "växa" och leda en in på nya vägar

 

HUMLE: Fältvandring på Sveriges enda kommersiella humleodling

2006 köpte Gunilla Hellsten Boman och hennes familj Spännaregården i Björsäter efter att ha tröttnat på storstadslivet. Åtta år senare och fyra år efter första odlingen driver de nu Sveriges enda kommersiella humleodling.

200 av störarna skördas på sina kottar under söndagen. 10 kg kottar räcker till runt 3000 liter fädig öl.

 

I över 20 år har Gunilla Hellsten Boman varit på sin så kallade humleresa. Det började med ett par skott från en äldre släktgård och i dag står hon tillsammans med maken Magnus med runt 300 störar på markerna runt gården i Björsäter. Under lördagen anordnade Länsstyrelsen i Västra Götaland med rådgivaren Kirsten Jensen i spetsen en fältvandring tillsammans med Gunilla där nyfikna besökare, många med egna humleodlingar, fick vara med och diskutera odlingsformen.

– Det finns ingen praxis till humleodling utan vi har alltid kört med 'trial and error' tills det blivit rätt. Genom den här vandringen kan man dela sin erfarenhet, många har redan mindre odlingar så det är ett bra bollplank att utbyta kunskaper och erfarenheter med, säger Gunilla Hellsten Boman.

Långväga besök

Under besöket på gården fick besökarna titta på odlingarna och även tips och råd från familjen och Kristen Jensen på Länsstyrelsen. Två av besökarna var Johan Zethraeus och Per Gustavsson som tagit sig till hela vägen från Växjö för att ta del av tillvägagångssättet på gården för att kunna förbättra sina egna humleodlingar. – Det är intressant att se hur de har gjort och på så sätt veta bättre hur vi kan göra. Nu har vi 15-20 stycken, nästa år ska vi ha 100, säger Johan Zethraeus.

Stor efterfrågan

Gunilla Hellsten Boman har tillsammans med familjen i år lyckats få en fin skörd humle. Förra årets skörd blev förkastad på marknaden men de fortsatte att tro på sin produkt och nu, ett år senare, står bryggerier på kö för att köpa den ovanliga svenskodlade humlen. Valet föll på Sigtuna bryggeri.

– Det är ett mindre bryggeri som står på tå och vågar testa nya saker, berättar Gunilla Hellsten Boman.

Under söndagen får gården besök av bryggeriet som köpt all årets skörd som kommer hjälpa till att plocka minst tio kg humlekottar vilket genererar ungefär 3 000 liter öl förvarade i cirka 4 000 flaskor. Efter skörden kör de direkt tillbaka till Sigtuna med humlekottarna för att färdigställa ölen som sedan lanseras på Stockholm Beer Festival

 

C/o Hops 14 augusti 2014, Av: Pelle Stridh

Lokalproducerad och svensk humle – en ny trend?

I helgen skördades 20 kilo lokalproducerad, svensk humle vid Spännaregården utanför Mariestad. Som vi tidigare skrivit så gick skörden omedelbart till Sigtuna Brygghus där man nu bryggt den första batchen av en single hop ale. Vi tog tillfället i akt för en pratstund med Gunilla Hellsten Boman, som är ansvarig för humleodlingen på Spännaregården. Se den tidigare artikel här - http://cohops.se/?p=7110

Ni har 300 humleplantor. Hur mycket humle räknar ni med att skörda?

- Hittills har vi skördat 20 kilo och vi räknar med att kunna plocka cirka 10 kilo till.

Gunilla berättar också att Sigtuna Brygghus gjorde en provbrygd på förra årets skörd och då alla inblandade blev lyriska över resultatet bestämdes att göra denna större brygd på årets skörd. - Av våra 300 plantor är det ca 100 som är planterade i år och därför inte ger någon större skörd av kottar. Många av de övriga plantorna är också väldigt unga, säger Gunilla och fortsätter - Om väder och vind inte ställer till med oväntade problem borde vi kunna fördubbla skörden till nästa år.

Vad heter humlesorten? - Tyvärr vet vi inte vad det är för humlesort eftersom vi inte låtit analysera den ännu. Vi har däremot blivit erbjudna att få humlen analyserad av ett företag som sysslar med sådant.

Var kommer originalplantan ifrån? - Första klonen tog jag för 20 år sedan och har skött om den sedan dess, och 2011 påbörjade jag vår plantering här på gården. Så från en och samma planta har jag nu fått fram dessa 300.

Har klimatet varit gynnsamt i år, med svenska mått mätt? - Våren och starten på sommaren var utmärkt för humlen men sen blev den enorma hettan i juli problematisk. Vi har fått vattna en hel del. Den allra viktigaste faktorn är ändå att humlen får sina 120 dagar av solljus.

Normalt sett inleds den traditionella humleskörden den 25:e augusti. Är det inte ovanligt tidigt att skörda redan?

- Som sagt, det varma klimatet i juli skyndade på processen och kottarna var redo för att plockas nu. Vi fortsätter att plocka av resten under denna vecka.

Att det faktiskt har skördats humle som kommer finnas i en svensk, kommersiell öl inom kort borde ge positiva effekter.

Kommer ni expandera nu? - På sätt och vis. Inte med några nya humlesorter men definitivt med fler plantor.

- Intresset att odla humle verkar också få ett uppsving. Vi har haft en rundvandring här som arrangerats av Länstyrelsen i Västra Götaland och vad jag hört så står mer än hundra på kö för ett studiebesök.

Bortsett från att det är en hel vetenskap att odla humle, som hur många stjälkar man ska låta klättra på samma lina och hur tätt de får vara planterade och så vidare så undrar man ju lite kring kostnaderna för att ge sig i kast med humleodling.

- Bortsett från alla tid man måste lägga ner så är det nog i första hand odlingssystem och bevattningssystem som kostar. Självklart kan det maskinella kostnaderna dra iväg om man inte redan har traktor med släp och liknande.

Hur gör ni när ni skördar?

- Störarna, som vi förresten sprang på av en händelse, köpte vi av en lokal granodlare. Sedan har vi satt ner dem i gamla ensilagerör. Alla revor klipps av för hand och sedan plockar vi av alla kottar, lite som det var förr.

När lönsamhet och pris per kilo på svensk humle kommer på tal så blir det tyst. Anledningen är nog inte att det rör sig om affärshemligheter utan faktumet att i princip hela årets skörd har sålts till Sigtuna Brygghus. Om det under de kommande året blir fler som odlar humle och fler kunder som köper den svenska humlen så borde vi kunna se en kommersiellt prislapp per kilo etableras.

Med tanke på intresset av närodlat och lokalproducerat, i kombination med antalet svenska bryggerier, så vore det väl inte bara tänkbart utan även önskvärt att flera börjar odla humle i Sverige. Kanske kommer vi inte upp i samma volymer som i fornstora dagar men bara att det finns som ett alternativ till den importerade humlen vore kul. Ser man sen till det stora intresset bland odlarna så är det nog sannolikt att vi ser fler humleodlare i Sverige under de närmsta åren.

Pressmedelande

Sigtuna Brygghus satsar på svenskodlat humle

 

Sigtuna Brygghus har inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologiska humleodlingar. Målet är att Spännaregården ska odla tio kilo humle under sommaren till det nya ekologiska ölet Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Genom veckorapporter på nätet går det att följa hur Spännaregårdens humle växter ända fram till skörden.

 

Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl i landet har bryggts på svenskodlad humle. Sigtuna Brygghus har därför inlett ett samarbete med Spännaregården utanför Mariestad som innehar en av Sveriges största ekologisiska humleodlingar.

– Vi har under en längre tid varit intresserade av att brygga ett ekologiskt öl på svenskodlad humle. Utmaningen har varit att finna en odling som odlar högkvalitativ humle i tillräckligt stora volymer för att åtminstone räcka till en bryggning. När vi fick kontakt med Spännaregården tvekade vi inte en sekund med att inleda ett samarbete, säger Lasse Persson, produktchef för Sigtuna Brygghus.

Målet för Spännaregården är att lyckas odla totalt tio kilo humle i år vilket räcker till 3000 liter Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale. Humlet skördas först i augusti men redan nu går det att följa växtprocessen och se hur det ekologiska och kravodlade humlet mår genom veckorapporter på Sigtuna Brygghus och Galateas hemsidor, Craftbeer.se samt på Facebook genom LÄNKAR.

Spännaregården utanför Mariestad drivs av familjen Hellsten Boman där mamma Gunilla har hand om humleodlingen som idag uppgår till över 100 stockar.

– Historien om våra humlerankor går tillbaka flera generationer, säger Gunilla Hellsten Boman på Spännaregården. Efter att jag fick ta sticklingar från en humleplanta av min svärfar har jag ägnat mig åt humleodling i över 20 år. Anledningen till att jag älskar humle är att det är en bångstyrig växt som måste skötas och vårdas dagligen för att den inte ska göra uppror. Humle liknar en trilsk tonåring men hanterar man den rätt så ger den även mycket tillbaka.

 

Humlet till Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale skördas i augusti och ölet kommer att bryggas kort därefter. Försäljningen av Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale sker därefter på utvalda restauranger men målet är att även lansera ölet i begränsad upplaga på Systembolaget. Ölet som är helt ekologiskt kommer få 4,5 procent alkoholstyrka.

 

För mer information kontakta:

Lasse Persson, Produktchef för svenska varumärken på Galatea

Telefon: +46 (0)722 209 700

E-post: lasse@galatea.se

Gunilla Hellsten Boman, Spännaregården

Telefon: +46 (0)702 593 860

E-post: gunillahb@telia.com

 

Om Sigtuna Brygghus:

Sigtuna Brygghus är ett mikrobryggeri utanför Stockholm som grundades 2005 av ett antal ölentusiaster. Verksamheten tog fart på allvar 2009 och mikrobryggeriet har sedan dess byggts ut i etapper har under de senaste åren. Bryggeriet är certifierat för att klara av ekologisk produktion samt drivs av förnyelsebar el som skapas av vind- och vattenkraft.

www.sigtunabrygghus.se

Om Galatea:

Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för den svenska marknaden.

www.galatea.se

 

 

 

KONTAKT & FORUM

SPÄNNAREGÅRDEN

542 95 Mariestad

Mail: humle@spannaregarden.se

Tfn: 070 259 38 60

 

 

Vad som sker i odlingen med tips finns på bloggen:

https://humlespannaregarden.blogspot.com

 

 

På facebook finns Spännaregårdens företagssida:

https://www.facebook.com/Humle-Spännaregården

 

 

Ett forum för alla med passion för humle finns på:

www.facebook.com/groups/humleodlare/